Toerist in eigen leven
Toerist in eigen leven

Toerist in eigen leven

Weet je niet wat je met je leven wilt? Gefeliciteerd, de wereld ligt nog aan je voeten. En dat is best fijn. Want zeg nou zelf, een uitgestippeld leven is toch supersaai? Het enige wat je hoeft te doen is loslaten, rondkijken, uitproberen en genieten van de reis. Kortom, probeer eens wat meer de toerist te zijn in plaats van de reisleider.

Vind vrijheid in onzekerheid

Juist in deze tijd, waarin we niet fysiek op reis kunnen, is het fijn om je eigen leven eens met een frisse blik te benaderen. Toch is dat soms best lastig in een wereld waarin het lijkt alsof je altijd maar een plan en doel moet hebben. Een uitgestippelde carrière, een financieel plan, sportieve prestaties, een gezinsleven en een bucketlist vol dingen die we moeten afvinken. Het biedt houvast, geeft richting en bepaalt onze identiteit. Bedenk maar eens hoe jij jezelf voorstelt in een groep nieuwe mensen. Waarschijnlijk vertel je hoe je heet, hoe oud je bent, waar je woont, of je kinderen hebt, wat voor werk je doet en wat je doelen zijn. Als de afgelopen periode ons echter iets geleerd heeft, dan is het wel dat het leven helemaal niet zo maakbaar is als we graag denken. Banen en inkomsten kunnen verdwijnen, we kunnen ziek worden of gedwongen om onze plannen in de ijskast te zetten. Dat heeft veel negatieve gevolgen, maar je kunt er ook vrijheid in vinden. Vrijheid om los te laten en jezelf opnieuw uit te vinden.

Ontdek nieuwe kansen

Als ik ergens op vakantie ben, dan zijn de belangrijkste bezienswaardigheden altijd net gesloten voor renovatie. Of zoals die keer in IJsland, dat het excursiebureau de verkeerde vertrektijd had doorgegeven en ik de toeristische tour gemist had. Dat is pech, maar betekent het dat mijn vakantie dan mislukt is? Nee, zeker niet. Het kost misschien even tijd om te schakelen en de teleurstelling te verwerken, maar vervolgens biedt het ook weer nieuwe kansen. Zo bood het excursiebureau in IJsland mij de kans om als alternatief mee te gaan op een nachtelijke boottrip op zoek naar walvissen en het Noorderlicht. Iets wat ik anders misschien nooit had meegemaakt. Het is dus soms best de moeite waard om af te wijken van je pad en je plannen bij te stellen. Of om gewoon eens iets nieuws uit te proberen zonder er meteen verwachtingen aan te koppelen.

Zie het leven als een speeltuin

Ik ben bijvoorbeeld een hardloper, maar niet altijd. Er zijn perioden waarin ik niet loop of gewoon af en toe een klein rondje. Er zijn ook perioden waarin ik fanatiek ben, schema’s maak en mijn hartslag monitor. Het is allebei prima. Of neem deze website. Wil ik er iets mee bereiken? Niet per se. Ik haal plezier uit het schrijven en delen van mijn persoonlijke inzichten naast mijn werk als zakelijk tekstschrijver en verder zie ik wel waar dit zijpad mij brengt. Uitstapjes als deze laten mij anders naar de wereld kijken. Het geeft me nieuwe inspiratie en helpt me creatiever te worden. Ga daarom zelf eens op ontdekkingstocht in je eigen leven. Wees de toerist die door onbekende straatjes slentert, die geniet van het uitzicht en zich verwondert over de lokale cultuur. Hoe? Begin een moestuin, leer een nieuwe taal, zet je in voor een goed doel, start een webshop, leer een muziekinstrument spelen, haal je vliegbrevet of doe iets anders wat je leuk lijkt en waar je energie van krijgt. En kom je tot de conclusie dat het toch niet bij je past? Stop er dan weer mee. Het is onzin dat je moet afmaken waar je aan begonnen bent. Zie het leven als een speeltuin, een experiment. Je mag dingen uitproberen, ergens van proeven en nieuwe werelden ontdekken. Ook als je al lang en breed volwassen bent. Het is jouw leven, jouw reis, jij bepaalt de spelregels.

Met vrijheid komt verantwoordelijkheid

Dit betekent overigens niet dat je anderen steeds weer in de steek moet laten en teleurstellen. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid. Op een fatsoenlijke manier afscheid nemen en ergens mee stoppen, is een belangrijke vaardigheid. Het is goed om je te realiseren dat jouw keuzes niet alleen impact hebben op jezelf, maar ook op je omgeving. Dit werkt twee kanten op: ergens tegen je zin mee doorgaan (een baan, een relatie, vrijwilligerswerk) is op den duur net zo schadelijk als alles uit je handen laten vallen. Wees daarom altijd open en oprecht over je intenties en zorg ervoor dat je geen puinhoop achterlaat. Zo kun je met een gerust hart op reis in je eigen leven. De gids en taxichauffeur verwachten immers ook niet dat jullie meteen vrienden voor het leven zijn, maar een fooi en een vriendelijk praatje worden wel gewaardeerd.