De vrolijke filosoof
Over De vrolijke filosoof

Over De vrolijke filosoof

Filosofie betekent letterlijk ‘liefde voor wijsheid’. Die wijsheid begint met verwondering. Ooit waren het de filosofen die antwoorden zochten op vragen als: Hoe is het universum ontstaan? Heeft de mens een vrije wil? Wat is tijd? Tegenwoordig vind je filosofen vooral in wetenschappelijke deelgebieden. Denk aan metafysica, ethiek, godsdienstfilosofie, retorica, rechtsfilosofie, politieke en sociale filosofie. Je komt de bekende filosofen en hun theorieën dan ook tegen in tal van studies, van wiskunde tot geschiedenis.

De vrolijke filosoof vind al die wetenschappelijke theorieën reuze interessant, maar ook een beetje zzz… slaapverwekkend. Op deze website vind je dus geen abstracte filosofische uiteenzettingen. Wat je hier wel vindt? Verwondering, nieuwe inzichten en liefde voor praktisch toepasbare wijsheid.

De hele dag door vertrouwen we op onbewuste ideeën, aannames en veronderstellingen. Niet omdat we bewust kortzichtig zijn, maar omdat het ontzettend veel tijd kost om bij elke beslissing of handeling een filosofisch debat met jezelf aan te gaan. Toch kun je jezelf uitdagen om leniger te denken. Op een praktische manier. Zodat je leven meer kleur krijgt en je nieuwe perspectieven leert omarmen door buiten je eigen kaders en opvattingen te denken. Op die manier verrijk je je leven en creëer je ruimte voor de denkbeelden van anderen.

Dit is een plek voor reflectie, inspiratie en bezinning. Zonder dat het zwaar, saai, wetenschappelijk of langdradig wordt.