Eeuwige twijfelaar? Gebruik je intuïtie!
Eeuwige twijfelaar? Gebruik je intuïtie!

Eeuwige twijfelaar? Gebruik je intuïtie!

Ben jij ook van het eindeloze plussen en minnen? Of het nu gaat om het kopen van nieuwe schoenen of het bedenken wat ik wil met de rest van mijn leven: overal maak ik een studie van. Klinkt herkenbaar? Lees dan snel verder. 

Ik ben zo iemand die te pas en te onpas complete Excel-sheets maakt met alle voor- en nadelen voordat ik uiteindelijk een knoop doorhak. Toch realiseerde ik mij onlangs dat ik bij echt grote beslissingen juist op mijn gevoel vertrouw. Bijvoorbeeld toen ik zo’n 3 jaar geleden mijn vaste baan opzegde om voor mezelf te beginnen. Deze beslissing heb ik vooral op intuïtie genomen.

Van binnenuit zien

Hoe doe je dat, op je gevoel of intuïtie vertrouwen? Het is minder zweverig dan je denkt. Het woord intuïtie komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘van binnenuit zien’ of ‘inzicht’. Onze hersenen zijn de hele dag bezig met het verzamelen en ordenen van informatie. Bewust en onbewust. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om situaties in te schatten en beslissingen te nemen. Vooral op momenten dat je geen tijd hebt om rationeel na te denken, reageer je intuïtief. Denk aan een moeder die haar kind bij de arm grijpt vlak voordat het de weg op rent. Daar heeft ze niet eerst uitgebreid over nagedacht. Intuïtie is dus niets meer dan informatie en ervaring die je onbewust hebt opgeslagen (de auto’s in deze straat rijden hard) en vervolgens koppelt aan een situatie (mijn kind rent de straat op).

Wees stil

Om bij het nemen van moeilijke beslissingen te vertrouwen op je intuïtie moet je er alleen wel voor openstaan. Om te beginnen moet je namelijk minder nadenken en de controle los laten. Huh? Klinkt een beetje ongemakkelijk hè? Vooral voor ons control freaks die dol zijn op lijstjes en analyseren. Als je naar je gevoel wilt luisteren, dan is dat precies wat je moet doen: luisteren. Om goed te kunnen luisteren, moet je eerst stil zijn en dus je gedachten en je gefilosofeer stoppen. Mediteren is daarbij een goed hulpmiddel, maar gewoon een stukje wandelen en je gedachten kalmeren is vaak ook al genoeg. Wees stil en luister naar je gevoel.

Zorg voor input

Moeten we dan maar de hele dag gaan zitten mediteren en hopen dat de juiste beslissing ‘uit de lucht komt vallen’? Zeker niet. Je kunt je intuïtie vergelijken met een slim computerprogramma dat razendsnel informatie verwerkt en automatisch koppelt aan nieuwe situaties. Net als ieder ander computersysteem moet je intuïtie wel gevoed worden met feitelijke gegevens. Intuïtie zonder input is anders gewoon gokken. Je bewuste en onbewuste vullen elkaar dus aan.

Oefening baart kunst

Goed gebruik maken van je intuïtie vraagt wel wat oefening en zelfkennis. Het is belangrijk dat je weet hoe jouw intuïtie werkt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een vervelend gevoel bij iemand hebt, omdat diegene je doet denken aan een oud-klasgenootje waar je vroeger een hekel aan had. Je intuïtie zegt in dit geval niets over de persoonlijkheid van deze persoon, maar heeft simpelweg informatie uit het verleden (het uiterlijk van je oud-klasgenoot in combinatie met een vervelende ervaring) gekoppeld aan de nieuwe situatie. Je mag dus best een beetje kritisch zijn op je intuïtie om het zo te verbeteren. Vraag je elke keer af waar je gevoel vandaan komt: is het gebaseerd op feitelijke informatie? Of op een emotie of mening? Je zult merken dat je op deze manier steeds beter op je intuïtie kunt vertrouwen. En daar is niets zweverigs aan.